3. jan 2023

Sortering og genanvendelse af tekstiler er nu et skridt tættere

Tekstilproduktion er en af de mest miljøbelastende industrier i verden. Derfor er det afgørende at finde en løsning til at udnytte tekstilaffald på en rentabel og værdiskabende måde. Igennem videnbroprojektet ”Sortering og genanvendelse af tekstilaffald” har virksomhederne TechKnow og HAACK Recycling udviklet resultater sammen med Teknologisk Institut, der kan højne værdikæden markant.

Formålet med videnbroprojektet har været at udvikle og modne forsorterings- og genanvendelsesteknologier, så værdikæden for tekstilrester kan højnes.

TechKnow fik accelereret deres tekniske udvikling

TechKnow arbejder med mekanisk forsortering af forskellige affaldsstrømme og ville gennem videnbroprojektet undersøge mulighederne inden for tekstiler. Sammen med Teknologisk Institut testede de deres nuværende anlæg og fik opkoncentreret tekstilaffaldsfraktionen fra 85 til 92 %. Dertil undersøgte partnerne hvad der skulle til for møde aftagernes krav til tekstilerne.

Et af kravene var, at tekstilerne skulle være tørre. Dette skyldes, at skimmelsvamp trives godt i vådt tøj, hvilket er et kæmpe problem.

Både Teknologisk og TechKnow arbejdede med løsninger på dette og kom med to muligheder: UV-lys eller forringelse af vækstbetingelserne. Begge løsninger har givet TechKnow indblik og viden til det videre forløb:

 

Samarbejdet med Teknologisk Institut har accelereret den tekniske og forretningsmæssige udvikling hos TechKnow markant. Den viden vi har fået gennem projektet har givet os muligheden for at arbejde videre med at finde en god mekanisk løsning til forsortering af tekstilaffald – Emil Buur Trads, CTO, TechKnow.

HAACK Recycling – Fra sparring til færdigudviklede produkter

HAACK Recycling har gennem videnbroprojektet fået sparring af Teknologisk Institut til at udvikle deres produkter. Det har resulteret i 1 produkt der nu er på markedet. En akustisk decomodul. Teknologisk Institut har gennem projektet testet og evalueret produkterne så det lever op til kundernes krav.

I samarbejde med Teknologisk Institut fik vi fokuseret på udvikling af to nye produkter i projektet. De udførte test og rådgivning som hjalp os til at færdigudvikle et produkt, der nu er kommercielt tilgængeligt – Christina Haack, Founder, HAACK Recycling.

Derudover har Teknologisk Institut givet HAACK Recycling viden og netværk til den videre udvikling af et andet fyldprodukt, så det ikke downcycler neddelte tekstilrester.

Selvom udviklingen af det andet produkt i projektet ikke er afsluttet, har samarbejdet gjort det klart hvilken vej vi skal gå for at få udviklet det og hvilke barrierer der skal overkommes. – Christina Haack, Founder.

Videnbroprojektet foregik fra januar 2021 til december 2022 og fik bevilliget: 500.000 kr. af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen. Partnerne i projektet var: Teknologisk Institut, HAACK Recycling og TechKnow.


Vil du vide mere?


Aktuelt

Alle nyheder
Nyhed

17. apr 2024

Clean er igen i år vært for Tech Tour med over 45 investorer

Nyhed

2. apr 2024

Syv danske virksomheder modtager midler til internationale aktiviteter

Case

20. mar 2024

EWA Sensors: En simpel sensor med komplekse data

Nyhed

13. mar 2024

800.000 kr. tildelt projekter med fokus på vand- og miljøteknologiske løsninger

Case

27. feb 2024

TheNewSort: LOOP gør en forskel for Startup

Case

13. feb 2024

Fremtidens carbon capture – Forebyggelse af biprodukter af aminbaseret CO2-fangst

Case

8. feb 2024

Kleen Hub: En lokal løsning med global Indflydelse på engangsaffald

Clean og Danish Export Association indgår afalte om større samarbejde. Fra venstre: Scott Allison (Clean), James Armour (Clean), Ilse Korsvang (DEA) og Klaus Kattenhøj (DEA). (c) Clean
Nyhed

30. jan 2024

Clean og Danish Export Association indgår aftale

Nyhed

19. jan 2024

Fem SMV’er modtager støtte til international satsning

Nyhed

11. dec 2023

Ny hjemmeside og opdateret visuel identitet for Clean

Nyhed

21. nov 2023

195 mio. kr. skal hjælpe virksomheder med at mindske deres klimaaftryk