15. maj 2024
Updrift Copenhagen: Bæredygtig klimatilpasning
Hvad nu hvis storm og skybrud ikke er et problem, men bare et slags vejr? Eller er kloakkerne for små til ekstremregn, hvor bydele risikerer at drukne? Så er der hjælp at hente hos Updrift Copenhagen. De hjælper kommuner, forsynings-, forsikrings- og boligselskaber med at tilpasse byer, bygninger og landskaber til klimaets forandringer.
CEO og founder Cathrine Leth har bl.a skabt Skybrudsventilen, og hun har brugt Clean til at styrke sin pitch og vise løsningen frem til forskellige messer.
Idéen til Skybrudsventilen opstod tilbage i 2011, hvor København oplevede et historisk kraftigt skybrud. Cathrine fik, som de fleste, vand fra taget via kloakken ind i kælderen. Det gjorde hendes kloge nabo ikke. Naboen havde brudt forbindelsen mellem tag og kloak, så skybrudsvandet løb direkte ud i haven.
Under skybrud er det fornuftigt at lede den intense regn udenom kloaksystemet. For i den korte tid regnen falder, vil selv store kloakker være for små til skybrud. Mange steder er grønne overflader ofte meget velegnede til at nedsive og forsinke skybrudsvandet. Og der er Skybrudsventilerne geniale – Cathrine Leth, founder, Updrift. Copenhagen.
Skybrudsventiler installeres på nedløbsrøret og leder almindelig regn til kloakken, men lukker automatisk under ekstremregn. Vandet ledes på den måde ud i haven, hvor det ikke gør skade – tværtimod. Her siver det ned. Overbelastes kloakken ender vandet i kældre, eller som kloakvand i naturen.
Ventilen er testet i fire pilotprojekter, der har vist, at den både er effektiv klimatilpasning og med til at bevare gode kloakker. I ét kvarter har Skybrudsventilen afkoblet 10.000 m2 tag på få måneder.
Klimalancen bærer løsninger ud til borger på et sølvfad
Det andet ben, som Updrift CPH arbejder med, er deres koncept Klimalancen. Cathrine og teamet bag Updrift CPH fandt hurtigt ud af, at der var mange klimatilpasningsløsninger på markedet, men ikke alle kom ud at leve. Derfor skabte de Klimalancen, der tager løsningerne ud til borgerne på et sølvfad, så de kan være med til at løfte den store udfordring, som klimatilpasning kan være.
Ved at køre ud til borgerne med en Klimalance-trailer, skaber Updrift CPH og Cathrine forbindelse til borgere, så de kan finde den løsning, der passer deres nabolag og grund i samarbejde med det lokale forsyningsselskab.
I Klimalancen har vi samlet klimaløsninger og udviklet processer, der involverer borgerne i at få dem ud at virke. Og borgerne er vilde med det. De synes, det er fantastisk at få ny viden og mulighed for at handle på den, på samme tid – Cathrine Leth, founder.
Klimalancer er et færdigpakket koncept til borgerinvolvering, som sælges til kommuner, forsyninger og udførende klimaentreprenører. Temaerne for borgerinvolveringerne kan være mange. Klimatilpasning, biodiversitet, energioptimering, etc.
Målet er at få mange i samme kvarter til at handle på samme dagsorden. Og erfaringen viser, at mange gerne vil, når det kommer på et ’sølvfad’ – Cathrine Leth, founder, Updrift Copenhagen.
Mulighed for at udstille foran de store spillere gennem Vand- og Miljøklyngen
Updrift Copenhagen har været medlem af Clean i et par år og har udstillet på større messer såsom IWA og TechBBQ. Her har Cathrine nydt godt af, at Clean stiller stand og plads til rådighed for medlemmerne samt promoverer dem:
Clean har været fantastiske for mig som iværksætter. Det at udstille på TechBBQ og IWA i 2022 har åbnet for kontakter og mange nysgerrige 1:1 møder med potentielle kunder og samarbejdspartnere.
Det er også dejligt, at Clean er proaktive i forhold til sine medlemmers behov og interesser. F.eks. har de tippet mig om relevante fondsansøgninger.
Vil du vide mere?
-
Kasper Gregersen
Kommunikationskonsulent
Tel +45 50 78 59 68
kgg@cleancluster.dk
Linkedin