30. maj 2023

Dansk CCUS-delegation hjemvendt med canadiske erfaringer

Dansk delegation med 24 topledere og eksperter inden for CO2-fangst, -udnyttelse og -lagring (CCUS) er hjemvendt fra Canada, hvor de er blevet klogere på konkrete udfordringer og potentialer inden for dansk udvikling af CCUS-løsninger. Delegationens erfaringer præsenteres i første omgang den 8. juni ved et oplæg på CCUS Summit, arrangeret af INNO-CCUS, DI og CCS-alliancen.

For 102 år siden tog August og Marie Krogh til Canada og vendte hjem med opskriften på insulin. Et eventyr, der endte med at blive til Novo Nordisk. Nu er en ATV og CLEAN-delegation af 24 eksperter inden for CO2-fangst, -udnyttelse og -lagring (CCUS) vendt hjem fra Canada – forhåbentlig med opskriften på, hvordan Danmark bliver førende inden for CCUS, som er udset til at spille en instrumental rolle i begrænsningen af CO2-udledning.

Det var en overraskelse for mig, at teknologierne er så langt fremme i Canada, og det har fået mig til at betragte dem på nye måder. Modenheden af Direct Air Capture (DAC) overraskede mig mest, og det blev tydeligt for mig, at DAC også kommer til at spille en stor rolle i omstillingen, på lige fod med andre CCUS-teknologier og -metoder, siger Karina Søgaard, partnerskabsdirektøren for INNO-CCUS, der har som mål at sikre effektiv fangst, udnyttelse og lagring af CO2.

Den hjemvendte delegation tæller blandt andet repræsentanter fra Udenrigsministeriet, Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, Klimarådet, Novo Nordisk Fonden, forskningsverdenen samt en række både mindre og større virksomheder som Maersk, Ørsted, TotalEnergies, Evida med flere.

Canada langt fremme med CO2-fangst

Deltagerne var imponerede over, hvor langt Canada er kommet med teknologien DAC, der muliggør CO2-fangst fra luften. De besøgte et anlæg i British Colombia, drevet af Carbon Engineering, som lige nu fanger et ton CO2 i døgnet. I april tog firmaet de første spadestik til et anlæg i Texas, som vil kunne fange 500.000 tons CO2 årligt.

I Canada har vi set en stor villighed til at investere i teknologierne. Carbon Engineerings projekt i Texas er en stor økonomisk risiko. Men det er spændende at se, at der er nogle, der er villige til at tage den risiko, så teknologierne kan fungere i den virkelige verden, siger Jacob Hjerrild Zeuthen, Senior Future Fuels Manager, Maersk.

 

Også David Egede Fich, Senior Lead Business Developer, Ørsted bed mærke i Carbon Engineerings ambitiøse planer i Texas:

Det er et meget imponerende statement at komme med. Det tror jeg ikke, at der er nogen andre steder i verden, der kan matche,” siger han og fortsætter:

”Sammensætningen af de institutioner og virksomheder, der er i Canada, gør, at de har en stærk kapital i ryggen. Det gør, at de på nuværende tidspunkt er et halvt skridt foran i form af at have nogle anlæg på jorden. Og det er måske noget af det, vi mangler i Danmark, selv om vi egentlig er på omdrejningshøjde rent teknologisk.

Senere på året udkommer ATV og CLEAN med en rapport, som samler op på de læringer, som delegationen har gjort sig i Vancouver og Edmonton i Canada.

 

Artiklen er skrevet af ATV. Læs den her. 


Vil du vide mere?


Aktuelt

Alle nyheder
G20 Social 2024
Nyhed

26. nov 2024

Rootzone og partnere skaber en grønnere fremtid i Brasilien

Intenst udviklingsforløb på tværs af værdikæder og fagligheder
Nyhed

25. nov 2024

Intenst udviklingsforløb på tværs af værdikæder og fagligheder

Case

22. nov 2024

Samarbejde skaber naturlig plantebeskyttelse

Case

11. nov 2024

THE UPCYCL: Industri-symbiose afslører store miljøgevinster ved upcycling

Nyhed

8. nov 2024

Clean: Selvledelse og samarbejde

lima- og Energiminister Lars Aagaard til Dansk Pyrolyse- og Biokulforum 2024
Nyhed

1. nov 2024

Danmarks førende pyrolyse-aktører samlet om brandvarm dagsorden

BlueGreen Innovation Challenge hackathon i Horsens
Nyhed

10. okt 2024

Fremtidens bæredygtige løsninger: BlueGreen Innovation Challenge 2024

Nyhed

8. okt 2024

Clean styrker virksomheder til at gå internationalt omkring Østersøen

Visibuilt-teamet samlet_2024
Case

8. okt 2024

Visibuilt: Bæredygtig asfalt på vej

Nyhed

5. sep 2024

Water Valley Innovation Lab åbner dørene

© Destination Trekantområdet Foto: Anette Sofia Svejstrup
Case

22. aug 2024

Forundersøgelse af Kraftcentrum Grindsted – Elektrolytisk vandrensning

Case

19. jun 2024

Solum: Robotsortering giver op til 90 % rene affaldsfraktioner til genanvendelse

Nyhed

7. jun 2024

Strammere lovgivning mod PFAS åbner nye innovationsmuligheder