PlastTrack

PlastTrack projektet handler om at udvikle en metodologisk værktøjskasse, klar til at spore plastiks nedbrydningsveje i miljøet. Derudover vil der skabes en produktlivscyklusanalyse (LCA) og relateret farevurdering, ledt af Mads Clausen Institutet hos Syddansk Universitet i Sønderborg. Sammen med partnere fra Tyskland vil projektet kortlægge plastforureningen i havet. 

Plastforurening er et presserende problem

Hvert år ender ca. 8-15 mio. tons plastik i havet, hvilket forventes fordoblet i 2025. Hvis vi fortsætter med at forbruge som vi gør i dag, vil der i 2050 være mere plastik end fisk i verdenshavene. En større rapport fra WHO konkluderer, at mikroplast er overalt og bliver indtaget af dyrelivet. Derved kan mennesker komme til at indtage plastik gennem fødevarer.

Ved at skabe standardiserede protokoller og prædiktive modeller til at kortlægge plastikforureningsproblemet i regionen, vil PlastTrack være med til at kortlægge den overordnede miljøpåvirkning over et pressende problem.

 

Udvikling af værktøjskasse og metoder

Som en del af projektet vil der blive udviklet en værktøjskasse, der kan bruges til en fremtidig LCA-ramme for nye materialer og produktudvikling. Derudover vil projektet prøve at udvikle en håndgribelig påvisningsmetode på MNP’er (Mikro- og Nanoplast) i havvand med henblik på vurdering af miljøpåvirkninger. Dette er relevant for maritime, fødevare-, belægnings- og sundhedssektorer. En sådan metodologi er af enestående betydning for politiske beslutningstagere og offentligheden for at forstå den overordnede miljøpåvirkning af MNP’er og miljøvaredeklarationer (EPD).

I den globale kontekst vil PlastTrack hjælpe med at forstå problemet med plastikforurening i havene, hvilket vil understøtte udviklingen af ​​afhjælpningsløsninger og bryde klimaændringerne relateret til problemer med ‘plastik-klimaforbindelser’.

Projektet er støttet med midler fra den Europæiske Fond for Regionaludvikling Interreg Deutschland-Danmark.

Mere information

Find mere information om projektet på deres hjemmeside her.

Varighed
01/04/2023 – 23/03/2026

Budget
1.863.000 DKK

Støttet af


Vil du vide mere?


Partnere


Andre projekter

Alle projekter
  • Trace

  • Poseidon

  • Beyond Beta – CleanTech Acceleration

  • CO2 Vision NeXt