Biobaseret vejbelægning med lavere CO2-aftryk
Udfordring:
Vejanlægning er et energiintensivt arbejde, hvor specielt asfalt i dag ikke kan produceres uden olieraffinering. Samtidig er asfalt dyrt af fremstille, energitungt og ikke klimavenligt. Asfalt og olien deri trængte derfor til et alternativ, der kunne nedbringe CO2-udslippet, gøre det fossiltfrit samt billigere i materialer.
Løsning:
Vejanlægning var et energiintensivt arbejde, hvor specielt asfalt dengang ikke kunne produceres uden olieraffinering. Samtidig var asfalt dyrt at fremstille, energitungt og ikke klimavenligt. Asfalt og olien deri trængte derfor til et alternativ, der kunne nedbringe CO2-udslippet, gøre det fossiltfrit samt billigere i materialer.
Brugen af svampeorganismer havde potentiale til at sænke vejanlægs CO2-udledning og materialeomkostningerne betragteligt, da det var baseret på biogene materialer.
Effekt:
Selvom asfalt kunne genanvendes, var der i Danmark kun ca. 30 % genbrug i ny asfalt. Da der var tale om et helt nyt materiale og en helt ny måde at tænke vejbelægning, forventede projektet at identificere en række udfordringspunkter med hensyn til gældende standarder og normer på området.
På kort sigt var målet at skabe alternativer til mindre krævende anlæg, mens der i et længere perspektiv blev arbejdet på anvendelsen bredt til vejanlæg og erstatning af asfalt.
Øvrige partnere:
- Lolland Savværk
- Fatto A Mano Furniture
- Munck Asfalt
Partnere
Andre projekter
Alle projekter-
Trace
Trace bidrager til, at Danmark når de nationale klimamål inden for den cirkulære økonomi inden 2050 med fokus på…
-
SMEBeyond
Øge global udsyn for baltiske SMV'er.
-
STRIVE
STRIVE engagerer festivaler og lokale aktører til at fremme bæredygtig turisme og gøre begivenheder til eksempler…
-
Water4All
Water4All er et partnerskab, der vil tackle vandudfordringer pga. klimaforandringer i 33 lande.