Biobaseret vejbelægning med lavere CO2-aftryk
Udfordring:
Vejanlægning er et energiintensivt arbejde, hvor specielt asfalt i dag ikke kan produceres uden olieraffinering. Samtidig er asfalt dyrt af fremstille, energitungt og ikke klimavenligt. Asfalt og olien deri trænger derfor til et alternativ, der kan nedbringe CO2-udslippet, gøre det fossiltfrit samt billigere i materialer.
Løsning:
I dette videnbroprojekt vil partnerne afsøge en ny innovativ tilgang til produktion af vejbelægning hvor savsmuld og knust asfalt kan bruges. Hertil vil man undersøge om svampe-organismers strukturskabende og klæbende egenskaber kan udvikles til at binde vejpartikler sammen.
Bruge af svampe-organismer har potentiale til at sænke vejanlægningers CO2-udledning og materialeomkostningerne betragteligt, da det baseres på biogene materialer.
Effekt:
Selvom asfalt kan genanvendes, er der i Danmark kun ca. 30 % genbrug i ny asfalt. Da der er tale om et helt nyt materiale og en hel ny måde at tænke vejbelægning, forventer projektet at identificere en række udfordringspunkter mht. gældende standarder og normer på området.
På kort sigt er målet at skabe alternativer til mindre krævende anlæg, mens der i et længere perspektiv arbejdes på anvendelsen bredt til vejanlæg og erstatning af asfalt.
Øvrige partnere:
- Lolland Savværk
- Fatto A Mano Furniture
- Munck Asfalt
Vil du vide mere?
-
Anders Sloth Nielsen
Projektchef
Tel 81753977
asn@cleancluster.dk
Linkedin
Partnere
Andre projekter
Alle projekter-
Beyond Beta – CleanTech Acceleration
Bliv en del Beyond Beta og få et skræddersyet forløb for din iværksættervirksomhed indenfor cleantech.
-
COP – Circular Ocean-Bound Plastic
Projektet fokuserer på at finde muligheder for indsamling, genanvendelse og genbrug af havplast affald.
-
Simply
Projektet vil bestræbelse på at fremme pyrolyse-teknologier ift. INNO-CCUS' 2023 målsætninger.
-
PlastTrack
Projektet vil udvikle en værktøjskasse til at minimere mikro- og nanoplast i havet.