Mobilt anlæg for decentral rensning på boringsniveau

Udfordring:

Pesticidrester i grundvandsboringer truer i stigende grad den danske grundvand og drikkevandsproduktion. Forureningen øger behovet for en videregående vandbehandling, der kræver en dispensation fra staten. Den nuværende ”løsning”, er at blande vandet fra kompromitterede og ikke-kompromitterede boringer, så vandkvaliteten imødekommer de danske grænseværdier for drikkevandet. Dog er det blot et spørgsmål om tid, før en forurening (f.eks. N,N-dimethylsulfamid – DMS) spreder sig til en anden boring og dermed gør at den nuværende løsning ikke er fremtidssikret. På dette tidspunkt er der fundet DMS i 30,7 % af undersøgte indvindingsboringer (GEUS, 2019).

Der var derfor et akut behov for udvikling af en innovativ DMS-reducerende teknologi, som i dette projekt skulle ske ved et tæt samarbejde mellem vidensleverandør (TI, VIA) med deres værdifulde faglige viden, og de førende teknologileverandører (Kemic, Aquarden), FORS-forsyning og repræsentanter fra Danske Vandværker (brancheorganisation).

Løsning:

Partnergruppen forsøgte at etablere et mobilt renseanlæg, som kunne kobles på den enkelte forurenede vandboring i stedet for inde ved vandværket. Rensningen skulle ske igennem aktivkul-filtrering og gennem materialer, der bedst kunne absorbere DMS.

Det mobile anlæg var i en container, som indeholdt alt materiale, der skulle bruges, som f.eks. strøm, cylindere og materialer. Løsningen var udviklet til at kunne tilpasses forskellige vandværker i forhold til deres størrelse, da der i Danmark både var store og små vandværker. Derudover gavnede det mobile rensningsanlæg den danske vandbranche ved at øge forsyningssikkerheden fremadrettet.

Varighed
01/01/2022 – 31/12/2022

Budget
745.000 DKK

Støttet af


Vil du vide mere?


Partnere


Andre projekter

Alle projekter
  • Trace

  • SMEBeyond

  • Tents at a festival

    STRIVE

  • Water4All