Dansk Pyrolyse- og Biokulforum 2024
Dato
30. Oct 2024
Lokation
Roskilde Universitet, Universitetsvaj 1, 4000 Roskilde
I et nyskabende samarbejde for at styrke den danske pyrolysebranche, er Roskilde Universitet gået sammen med Energy Cluster Denmark, Food & Bio Cluster, og Clean – den danske Vand- og Miljøklynge, for at skabe Danmarks vigtigste event om innovation inden for pyrolyse.
Dette initiativ vil samle førende danske virksomheder, forskere og offentlige aktører til en inspirerende dag dedikeret til at udforske og diskutere pyrolyseteknologiens nuværende status og fremtidige potentiale i Danmark.
Program
9.00 – Ankomst og kaffe
Vi mødes i Grand Auditorium bygning 00 (se kort: https://link.mazemap.com/5Xkxiofs)
9.30 – 10.15 – Åbning af forummet
Introduktion og velkomst ved Tobias Pape Thomsen, lektor RUC IMT
Sæt scenen med præsentationen: Danske perspektiver og internationale opfattelser af løfterne om biokul. Af Tobias Pape Thomsen & Kathleen Draper fra US Biochar Initiative (USBI)
10.15 – 11.45 – Præsentationer fra danske pyrolysevirksomheder (Knud modererer)
- Stiesdal Skyclean – af Jesper Noes, R&D Manager
- Frichs Pyrolyse – af Søren Bruun, CEO
- Dall Energy – af Rasmus Glar Nielsen, teknisk leder
- Aquagreen – af Henning Schmidt-Petersen, CCO
- Organic Fuel Tech – af Jens Henrik Haahr, CEO
11.45 – 12.30 – Frokost
Under frokosten vil der være en postersession og en udstilling, som giver dig mulighed for at udforske aktuelle innovationsprojekter og få nye kontakter.
Hvis du gerne vil præsentere et projekt, en teknologi eller vise en roll-up eller et nyt produkt for din virksomhed, så kontakt Tobias Pape Thomsen på: tpapet@ruc.dk
12.30 – 14.00 – Tematiske spor
Vi deler os op i parallelle spor for at dykke dybere ned i disse spændende emner. Hvert spor vil indeholde 3-4 præsentationer med den nyeste viden og resultater fra igangværende danske pyrolyse- og biokulprojekter:
Biokul i landbruget (Moderator: Food & Bio Cluster Denmark)
Distribution og indarbejdelse af biokul i jorden skal integreres i almindelig landbrugspraksis. Vi skal sikre, at biokulkvaliteten opfylder de strengeste standarder for at sikre, at der ikke er nogen negative virkninger på jordbundsorganismerne eller afgrødeproduktiviteten for de landmænd, der modtager det. Flere projekter beskæftiger sig med forskellige aspekter af dette.
Præsentationer:
- “Effects of Biochar on Coarse sandy soils. – results from the GUDP project BioAdapt”. Esben Bruun, University of Copenhagen
- “Biochar – the new long-term field experiment” . Lasse Busk Holm: Aarhus Universitet Agro
- “Fertilizer replacement value of P-rich biochar decreases with increasing pyrolysis temperature”. Saadat Malghani, Københavns Universitet
Klima- og miljøeffekter (Moderator: Clean – Danmarks Vand- og Miljøklynge)
Biokul har et betydeligt potentiale til at hjælpe med at opnå den meget nødvendige negative udledning af CO2. Produktion og brug af biokul kan dog have mange andre effekter på klima og miljø. I denne session diskuteres både positive og potentielle negative effekter af produktion og brug af biokul.
Præsentationer:
- Undersøgelse af miljøspørgsmål i forbindelse med produktion og brug af biokul. Wolfgang Norbert Stelte, seniorforsker, DTU.
- Ny indsigt i biokuls stabilitet. Henrik Ingerman, professor, GEUS, Hamed Sanei, professor, AU.
- Kan biokul reducere udledningen af lattergas fra landbrugsjord? Jonathan Hessner Lindhardt, postdoc, Københavns Universitet.
- Er biokul giftigt for jordlevende dyr? Resultater fra et laboratorieforsøg. Marianne Bruus, seniorforsker, AU Ecoscience.
Avancerede energiprodukter fra pyrolyse (Moderator: Energy Cluster Denmark)
Ud over brugen af biokul som en klima- og landbrugsløsning producerer mange førende udviklere samtidig også bæredygtige brændstoffer som et “biprodukt” af deres produktion. Dette er en vigtig drivkraft for business casen, og vi vil høre meget mere om mulighederne i præsentationerne fra:
- Perspektiver for pyrolyse som kilde til biobrændsel. Magnus Zingler Stummann, projektleder for avancerede biobrændstoffer, Topsoe.
- Erfaringer med produktion og optimering af bioolie fra SkyCleans langsomme pyrolyse. Jesper Ahrenfeldt, chefingeniør, SkyClean.
- Valorisering af pyrolyseproduktgas via fermenteringsveje. Ioannis V. Skiadas, lektor, DTU Kemiteknik.
Samfund og systemanalyse (Moderator: Tobias Pape Thomsen, Roskilde Universitet)
Hvad er klimapåvirkningen fra pyrolysesystemer til biomasse? Hvordan udvikler vi robuste incitamentsstrukturer for de vigtigste interessenter? Hvad er de lovgivningsmæssige barrierer for planlægning og implementering? Opskalering af biokul er ikke kun en teknisk udfordring, men også en dybt politisk og systemisk udfordring. Succes vil kræve optimeret systemintegration, samarbejde og ekspertise fra både offentlige og private interessenter. Dette spor vil udforske nogle af de kritiske spørgsmål, der er involveret:
Præsentationer:
- Muligheder og udfordringer for at fremskynde udbredelsen af Pyrolyse Carbon Capture, Utilization, and Storage (PyCCUS) i Danmark.
Mark Booker Nielsen, regional udviklingskonsulent for bæredygtig klima- og energihandlingsplanlægning, Region Midtjylland. - Klimapåvirkning fra håndtering af gylle og biogas gødning i systemer med eller uden pyrolyse. Indsigt fra STABIL-projektet: Andreas Kamp, postdoc, RUC.
- Klimapåvirkning fra pyrolyse af biomasse – betydningen af en dynamisk tilgang. Indsigt fra SIMPLY-projektet. Magnus Bo Karlsson, ph.d., RUC.
- Business case for pyrolyse – hvem skal eje kulstofkreditterne, og hvordan kan GHG-reduktionen bruges? Lars Villadsgaard Toft, seniorspecialist, SEGES Innovation.
Alternative anvendelser af biokul (Moderator: Kathleen Draper, USBI)
Udvalget af potentielle anvendelser af biokul vokser konstant – fra jordforbedring til filter, til fyldstof, til byggematerialekomponent, til procesforbedrende kemikalie osv. I mange lande i EU, USA osv. udvikler alternative anvendelser af biokul sig hurtigt med nye værdikæder, der løbende foreslås, testes og undersøges. Dette spor vil give indsigt i de karakteristiske effekter af biokul og give eksempler på anvendelse af biokul til andet end jordforbedring i landbruget:
Præsentationer:
- H2S-filter af biokul til billig rensning af biogas. Indsigt fra Power Bio-projektet. Andreas Dyreborg Martin, ph.d., RUC IMT.
- Potentielle anvendelser af biokul i miljøteknik. Shihao Cui, ph.d., Aarhus Universitet.
- Behandling af lavforurenet jord med biokul fremstillet af organisk affald. Ludvig Landen, produktdesign, Nordic Zero.
- Biokul i det byggede miljø. Mona Ammitzbøll Rasmussen, Sustainability Engineer, Saint Gobain Denmark.
14.00 – 14.20 – Pause
Vi tager en kop kaffe og går til de workshops, som RUC stiller til rådighed.
14.20 – 16.50 – Workshops
Sammen vil vi definere de emner, som i øjeblikket er de vigtigste inden for dansk pyrolyse og biokul ved hjælp af Open Space Technology-metoden. Det giver dig mulighed for at dykke ned i en diskussion af et emne fra de tematiske spor, tage det første skridt mod et nyt fælles udviklingsprojekt og meget mere. En spændende mulighed på en dag, hvor det meste af Danmarks pyrolyse- og biokar-ekspertise er samlet på ét sted.
16.50 – Tak for i dag – Tobias Pape Thomsen
Assisteret af Christian Munk Jensen (Energy Cluster Denmark), Knud Tybirk (Food & Bio Cluster) & Kasper Havemann (Clean the Danish Water – and Environmental Cluster).
17.00 – Netværk
Efter en inspirerende dag slapper vi af med et glas vin, øl eller sodavand og nyder hinandens selskab. Vi ser frem til en dag med indsigtsfulde præsentationer, engagerende paneldiskussioner og værdifulde netværksmuligheder, mens vi samarbejder om at forme fremtiden for pyrolyse i Danmark.
*Eventet er på engelsk
Arrangementet er medfinansieret af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen.
Vil du vide mere?
-
Kasper Havemann
Projektleder
Tel +45 26 81 91 92
kah@cleancluster.dk
Linkedin