24. feb 2025
Solum: Sorteret byggeaffald optimeret med robotter

I dag er byggeaffald og sortering en udfordring. Det bliver ikke altid sorteret effektivt på sorteringsanlæg, og ofte er det ikke altid muligt at kildesortere affaldet på byggepladsen pga. begrænset plads. Solum ved Roskilde har taget initiativ til at løse dette problem ved at anvende avanceret robotteknologi og ekspertise fra DTU, TRE Rådgivende Ingeniører og Roskilde Kommune gennem et videnbroprojekt.
Omkring 10 % af byggeaffald bliver i dag genanvendt, men potentialet er større. Det kræver blot mere og bedre sortering. Som de første i Danmark har Solum investeret i et automatisk robotanlæg, der kan scanne og sortere affaldet. Med hjælp fra eksperter fra DTU har Solum undersøgt og skabt viden om robotsorteringen, herunder sorteringsgraden og dokumentation.
Resultaterne har været imponerende, da robotanlægget kan sortere blandet byggeaffald næsten seks gange bedre end ved almindelig sortering.
6 læs blev sorteret konventionelt med grab og efterfølgende med robotsortering. Efter hver sortering er de sorterede fraktioner blevet vejet for at kende sorteringsgraden. Forsøget viser, at sorteringsgraden er 6 gange større ved robotsortering – Afslutningsrapport
Ved hjælp af AI og kameraer identificerer robotten materialer som træ, beton og metal. Med en arm sorterer robotten affaldet i forskellige fraktioner, som derefter kan genanvendes og sælges.
Læs mere om Solums løsning her
Dokumenterede miljøfordele
Ved hjælp af en LCA-beregningsmodel blev det beregnet, at robotsortering kan reducere CO₂-udledningen med ca. 150 kg pr. ton affald sammenlignet med konventionel sortering. Dette resultat understreger ikke kun effektiviteten af robotsortering, men også dens potentiale til at bidrage til en mere bæredygtig fremtid.
Partnerne i projektet har alle bidraget med viden og indsigter, der har hjulpet med at optimere Solums processer og anlæg.
Hvis vi ikke har data, kan vi ikke forbedre vores løsning – Den information som videnbroprojektet giver os er vigtigt, da det kan fortælle, hvor meget bedre robotsorteringen er end manuel/traditionel sortering – Anne Dorthe, Udviklingsdirektør, Solum A/S
DTU har også præsenteret Solum for flere beregninger, der kan validere og påpege potentielle udfordringer ved LCA-analyser. Alle disse data vil sammen give Solum en bedre forståelse for deres løsnings muligheder og videre udvikling.
Videre udvikling
Resultaterne fra projektet har været gode for Solum og partnerne. Derfor planlægger de også at anvende projektresultaterne til videreudvikling af robotsorteringen, og en gentagelse af projektet er allerede planlagt for at vurdere yderligere forbedringer. Her vil LCA værktøjet, metoder, de gode erfaringer og data danne fundamentet.
Videnbroprojektet var medfinansieret af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen.
Vil du vide mere?
-
Kasper Gregersen
Kommunikationskonsulent
Tel +45 50 78 59 68
kgg@cleancluster.dk
Linkedin