22. nov 2024
Samarbejde skaber naturlig plantebeskyttelse
Et innovativt samarbejde mellem BioInsect, Queen Genetics og Teknologisk Institut er netop slut og har skabt resultater for udviklingen af BioFrass, et naturligt plantebeskyttelsesmiddel, der kan reducere brugen af pesticider og kunstgødning i gartnerier.
Gennem et videnbroprojekt har partnerne testet, analyseret og skabt resultater, der kan videreudvikle BioFrass som produkt, så det kan øge planters udvikling og sundhed.
BioFrass er skabt af insektrester, kaldet frass, som er et mindre udnyttet biprodukt. BioInsect producerer BioFrass fra melorme. Målet med BioFrass er at skabe et mere miljøvenligt alternativ til kunstgødning med plantebeskyttende egenskaber. Produktet er i sit tidlige stadie, og målet med samarbejdet var at teste og udvikle BioFrass til at blive modent til brug i gartnerierne.
Resultater og fremtidige perspektiver
Frass menes at have gode egenskaber hvad angår boost af planters immunforsvar for at gøre dem mere robuste. På Teknologisk Institut var man interesseret i, hvordan man kan anvende frass til at stimulere planters immunsystem og ville derfor teste dette gennem laboratorietests og planteforsøg. Forsøgene blev lavet i samarbejde med BioInsect og Queens Generics, og de viste, at BioFrass kunne forbedre nogle planters vægt og sundhed markant. Anvendelsen af behandlet BioFrass har potentiale til at reducere behovet for pesticider, hvilket er en stor fordel for miljøet.
Vi har set en forbedring i planternes sundhed ved brug af BioFrass, især når det kombineres med bakterier – Neda Nasiri Moghadam, projektleder, Teknologisk Institut.
Resultaterne var gode, når man blandede biofrass med bakterier, der kunne bekæmpe svampene ved planternes rødder. Igennem tre forsøg viste det sig, at brugen af BioFrass sammen med bakterier, der blev identificeret gennem laboratorieforsøg, gav bedre plantevækst sammenlignet med dem, der kun havde frass eller bakterier, eller slet ikke havde dem.
En af de bedste resultater, vi observerede, var, at en kombination af frass og bakterier kunne hjælpe de inficerede planter med at komme sig efter få uger, mens planterne i positivkontrolgruppen, der modtog et almindeligt pesticid, ikke overlevede – Neda Nasiri Moghadam, Teknologisk Institut
Selvom projektet har viste lovende resultater, er der stadig plads til forbedringer. Den bakterie der var bedst til at bekæmpe svampeangreb er endnu ikke godkendt af myndighederne til brug i gartnerier. Derfor vil fremtidige projekter have fokus på at optimere BioFrass’ egenskaber yderligere og undersøge dets potentiale i forskellige jordforhold. Dog er partnerne glade for det samarbejde og viden, som projektet har bragt dem:
Fleksibiliteten i projektet og samarbejdet har været fantastisk. Det har været nemt at teste nogle ideer af og få viden den vej igennem uden at blive overdynget med papirarbejde – Jonas Lembcke Andersen, Seniorspecialist, Teknologisk Institut.
Projektet har bidraget med værdifuld viden om fremtidige løsninger til en mere bæredygtig planteproduktion. Samarbejdet mellem BioInsect, Queen Genetics og Teknologisk Institut viser, hvordan kombineret ekspertise kan føre til løsninger, der gavner både landbruget og miljøet.
Projektet blev støttet med midler af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen.
Vil du vide mere?
-
Kasper Gregersen
Kommunikationskonsulent
Tel +45 50 78 59 68
kgg@cleancluster.dk
Linkedin