26. nov 2024
Rootzone og partnere skaber en grønnere fremtid i Brasilien
Da en forhastet Oliver von Bahner fra Rootzone ankom til sin G20 Social-stand i Rio de Janeiro, stod der allerede utålmodige brasilianere og ventede på ham. Endnu en gang havde historien om den danske virksomheds evne til hurtigt at omdanne organisk affald til biogødning spredt sig i landet med mere end 200 millioner indbyggere.
Det har været nogle virkelig travle dage. Jeg vågner kl. 5 om morgenen og går i seng kl. 11 om aftenen. Skemaet er fyldt med møder, nye forbindelser og et stort netværk af potentielle kunder,« siger Oliver von Bahner, Business Development Manager for Rootzone.
Rootzone var sammen med syv danske virksomheder og fire universiteter i Rio de Janeiro for at forstå det brasilianske marked og møde potentielle kunder og partnere. Turen var arrangeret af Clean og dets brasilianske pendant, Greennova Hub, i samarbejde med det globale klyngenetværk, International Cleantech Network (ICN). Målet var at fremhæve vigtigheden af at dele ideer og løsninger på tværs af grænser for at løse lokale udfordringer.
I løbet af seks dage udforskede delegationen nogle af Brasiliens mest presserende miljøproblemer, herunder vand- og affaldshåndtering. De besøgte Rio de Janeiros største industrikompleks, som samarbejder med Kalundborg Symbiosis om at optimere ressourceudnyttelse og genbrug af affald. Gruppen mødtes med lokale politikere, besøgte et komposteringsanlæg og sejlede over Guanabara-bugten for at lære om mangroveplantager, der er designet til at bekæmpe forurening.
De sidste tre dage blev brugt på G20 Social, hvor deltagerne gav præsentationer på scenen og bemandede deres stande. Arrangementet, som tiltrak over 40.000 deltagere fra civilsamfundet, erhvervslivet og politiske kredse, fokuserede på løsninger på globale udfordringer som klimaforandringer, sult og ulighed forud for G20-topmødet med verdens 20 største økonomier.
Som mange andre oplevede Oliver von Bahner sin rejse til Brasilien som en øjenåbner, hvor han fik adgang til et netværk, der ville have været umuligt at etablere uden lokal indsigt.
Selv i de sidste timer før sit fly besøgte han en af Rio de Janeiros største fiskefarme. Farmen producerer 100 tons organisk affald hver måned, og ejeren gik så langt som til at sende en chauffør for at hente Oliver fra hans hotel, så de kunne mødes. Tilbage i Danmark har Oliver allerede holdt endnu et møde med farmen for at udforske løsninger, der er skræddersyet til deres behov.
Det har været rigtig godt. Rigtig, rigtig godt,« siger Oliver von Bahner, Business Development Manager for Rootzone.
Ifølge den foreløbige feedback indgik de danske medlemmer hver især aftaler med næsten fire lokale partnere om at udforske potentielle projektsamarbejder. Mindst fire medlemmer vendte hjem med en konkret aftale eller et projekt. Alle medlemmer holdt yderligere møder, der kunne føre til fremtidige partnerskaber.
Igangværende projekter
Før delegationen mødtes i Rio, rejste flere medlemmer rundt i Brasilien for at fremme igangværende projekter. All in on Green identificerede en ideel flod og påbegyndte forundersøgelser til deres Sea Protector One-skraldeopsamler i Salvador. Jes Vollertsen fra Aalborg Universitet besøgte Fortaleza for at studere byens kloaksystemer og løse lugt gener. Klappir vurderede en ny strandpark i det centrale São Paulo, hvor de planlægger at hjælpe med ESG-beregninger for at forbedre drift og markedsføring.
I både São Paulo og Rio de Janeiro opdagede Klappir inspirerende ideer og kom i kontakt med virksomheder fra uventede sektorer, ifølge vækstleder Isabelle Broddén.
Vi har lært, at der er så mange fantastiske teknologier derude. Markedet er klar til at tage det næste skridt, og vi kan få meget ud af at samarbejde – Isabelle Broddén, Business Development Lead hos Klappir.
Frank Rosenbjerg fra All in on Green deler denne opfattelse. Sammen med en notesbog fuld af kontakter vendte virksomheden hjem med to nye projekter og planer om at vende tilbage til Brasilien til foråret.
Clean har åbnet nye muligheder for os. – Frank Rosenbjerg, medejer af All in on Green.
Selv om der endnu ikke er kommet nogen konkrete ordrer, er All in on Green blevet positivt overrasket over samarbejdet. Ved ankomsten til El Salvador, blev de budt velkommen af politiske ledere og eksperter med mad, drikke og åbne arme.
Professor Jacek Fiutowski fra Syddansk Universitet tog hjem med en fornemmelse af, at der opstår nye muligheder for ham og hans arbejde.
Med speciale i studiet af nano- og mikroplast i vand var Fiutowski glad for at have indledt meningsfulde diskussioner og udvekslinger af ideer – ikke kun med andre forskere, men også med private virksomheder og offentlige institutioner.
Når vi er her, opdager vi, at folk på den anden side af jorden tager fat på de samme problemer, står over for de samme spørgsmål og udfordringer, men måske fra et andet perspektiv. Derfor vil vi altid gerne lære mere om deres initiativer og løsninger. Derudover er Brasilien det perfekte miljø for os til at teste mange af vores tilgange – Jacek Fiutowski, professor ved SDU.
For Greennova Hub og Clean gik ugen i Brasilien bedre, end man havde turdet håbe på. Det lover godt for det fremtidige samarbejde med brasilianske kolleger i en tid, hvor landet øger sit fokus på grønne løsninger.
Der er en enorm appetit på bæredygtige løsninger i Brasilien, så det har været meget tilfredsstillende at være vært for denne delegation af medlemmer med alle disse utrolige idéer og produkter – og at se dem interagere med brasilianske kolleger og hinanden.- COO Henrik Bjørnager Jensen from Clean.
ICN’s rolle
International Cleantech Network (ICN) spillede en væsentlig rolle i delegationens succes ved at forbinde danske innovatører med brasilianske aktører. Som ICN-medlem lettede Clean adgangen til ressourcer, vidensdeling og mulighed for partnerskaber. På G20 Social understregede ICN sin mission om at fremme internationalt samarbejde med henblik på bæredygtige løsninger.
Delegationen vendte tilbage fra Brasilien med stærkere partnerskaber, værdifuld markedsindsigt og en klar retning for fremtidige projekter, der positionerer den danske cleantech-sektor til at få en varig indflydelse på Brasiliens grønne omstilling.
Aktiviteterne er medfinansieret af Energistyrelsen samt Uddannelses- og Forskningsstyrelsen og er en del af projekterne Vandnetværk Brasilien-Danmark og P.R.E.S.I. (Pathways to Resource Efficiency).
Vil du vide mere?
-
Maria Dominguez
Senior Projektleder
Tel +55 219 6864 4253
mad@cleancluster.dk
Linkedin