27. maj 2025
Clean underskriver MoU med Kina om etablering af innovationsklynger

Clean – den danske nationale klynge for vand- og miljøteknologi – har taget et vigtigt skridt for international grøn innovation ved at underskrive et Memorandum of Understanding (MoU) med University of Chinese Academy of Sciences (UCAS). Aftalen markerer begyndelsen på et femårigt strategisk partnerskab om at etablere nye innovationsklynger i Kina med det formål at fremskynde løsninger inden for miljø, klima og grøn omstilling.
Aftalen falder sammen med 75-året for de diplomatiske forbindelser mellem Danmark og Kina og er i tråd med »Green Joint Work Programme« mellem de to regeringer. Sammen vil Clean og UCAS opbygge en platform for cleantech-innovation og grøn industri, der forbinder danske startups og SMV’er med kinesiske industriparker, forskningsinstitutioner og regeringsinitiativer.
“At skabe disse klynger sammen er et stort skridt for Clean. Vi ser en enorm vilje på begge sider til at samarbejde,” fortæller Kim Fredenslund, CEO i Clean.
Det handler ikke kun om at udvikle nye teknologier – Kina har vist en imponerende evne til at skalere grønne løsninger. Aftalememorandummet giver os et klart mandat til at hjælpe danske startups og SMV’er med at komme i kontakt med Kinas hurtigt voksende økosystem for grøn teknologi – og dermed åbne reelle muligheder for samarbejde og skalering.
Brobygning mellem kontinenter gennem innovationssamarbejde
Parterne underskrev aftalen under et parallelt arrangement i forbindelse med China-Denmark Green Research & Innovation Day, der blev afholdt i både Beijing og København. Minister Yin fra Kinas Ministerium for Videnskab og Teknologi (MoST) blev modtaget i Danmark, mens en dansk delegation og repræsentanter deltog i taler og sessioner i Beijing.

Et centralt tema for dagen var det fælles ansvar for at tackle klimaudfordringerne gennem internationalt samarbejde. Danmarks uddannelses- og forskningsminister, Christina Egelund, sagde:
Som en markering af vores fortsat styrkede samarbejde bliver vi mindet om, at globale udfordringer kræver global fælles handling. Jeres besøg viser, at vi sammen kan løse disse udfordringer.
Blandt talerne fra Kina blev det også bemærket, at Kina er verdens førende inden for vedvarende energi og ren teknologi. Selvom Danmark er et lille land, bidrager vi med unikke styrker. Talerne understregede, at samarbejde er afgørende – især i dagens geopolitiske landskab, hvor forsknings- og innovationspartnerskaber skal være både smarte og strategiske.
Triple Helix i aktion
Aftalen illustrerer et stærkt Triple Helix-samarbejde, der bringer regeringen, den akademiske verden og industrien sammen for at fremskynde effekten af cleantech. Clean, anerkendt som en effektiv platform for resultatorienteret samarbejde, vil gennem de kommende Kina-baserede klynger støtte danske startups og SMV’er i at få adgang til nye muligheder og skalere deres teknologier.
Efterfølgende blev der afholdt en fælles session på den kinesiske ambassade i Danmark med fokus på samarbejdet mellem danske klynger og kinesiske industriparker. Clean præsenterede det danske klyngeøkosystem sammen med repræsentanter fra State of Green, TechBBQ og Asia House. På den kinesiske side blev fem højteknologiske zoner fremvist – alle med stor erfaring i at implementere miljøinnovationer i praksis.

Sessionen dannede fundamentet for kommende arbejdsgrupper og projektudvekslinger med særlig fokus på at skalere innovative grønne teknologier. Som en direkte opfølgning på aftalen deltog danske og kinesiske interessenter i en aktiv vidensudveksling og dialog med henblik på at identificere samarbejdsmuligheder og tilpasse indsatsen til fælles interesseområder.