24. apr 2023

Canada skal inspirere til CO2-fangst i Danmark

Pressemeddelelsen er skrevet af ATV. Læs den her.

Det skal gå hurtigt, hvis vi skal nå en implementering af de første anlæg til CO2-fangst og -lagring i 2025, som den politiske aftale lyder. Derfor rejser en dansk delegation med eksperter i CO2-fangst, -udnyttelse og -lagring til Canada for at få inspiration til, hvordan CCUS kan bidrage til at indfri Danmarks klimamål.

Danmark skal fortsætte udviklingen i højt tempo for at få CO2-teknologierne til at levere et bidrag til de danske reduktionsmål.

Derfor har Akademiet for de Tekniske Videnskaber (ATV) sammen med CLEAN samlet en dansk delegation med 24 eksperter inden for CCUS (Carbon Capture, Utilization & Storage), der i uge 17 rejser til Canada for at blive klogere på de konkrete udfordringer inden for dansk udvikling af CCUS-løsninger og de potentialer og barrierer, der er knyttet til disse klimateknologier. Canada er verdensførende inden for CCUS og har allerede kommercielle anlæg i CO2-fangst.

Katrine Thomsen fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet er særligt interesseret i at søge inspiration til, hvordan man fra politisk og regulatorisk side fortsat vil kunne understøtte etableringen af en dansk værdikæde for udrulningen af CCS:

Jeg ser frem til at blive klogere på, hvordan Canada har løst regulatoriske barrierer, skabt de nødvendige rammer og sikret hurtig etablering af den nødvendige værdikæde.

Delegationen tæller blandt andet repræsentanter fra Udenrigsministeriet, Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, Klimarådet, Novo Nordisk Fonden, forskningsverdenen samt en række både mindre og større virksomheder, blandt andet Maersk og Ørsted.

“Den bredt sammensatte delegation er en pointe i sig selv, da hele økosystemet skal afspejles, og nye værdikæder opbygges, hvis Danmark skal lykkes med at udvikle CCUS-teknologier og den dertilhørende infrastruktur og offentlige rammelovgivning”, udtaler Lia Leffland, akademidirektør i Akademiet for de Tekniske Videnskaber.

Delegationsbesøget har også til formål at bringe kerneaktører fra det danske økosystem sammen med førende canadiske aktører på tværs af forskning, erhverv og det offentlige. Delegationen skal derfor både styrke relationen internt og eksternt og dermed skabe grobund for samarbejde mellem Canada og Danmark. Besøget er organiseret i samarbejde med Green Hub Denmark og Government of Canada Trade Commissioner Service.

Behov for at afdække potentialer og risici

Danmark har en oplagt mulighed for både at gøre CCUS til en del af løsningen på de danske CO2-reduktionsmål samt et grønt forretningsområde. Danmarks tidligere olie- og gasfelter er velegnede til CO2-lagring, og med Danmarks store andel vedvarende energi er det oplagt, at Danmark går forrest i udviklingen af CO2-anvendelse til fx grønne brændstoffer.

Hvordan vi kommer videre med konkret udvikling og implementering samt koordinering af fx infrastrukturen omkring CCUS-initiativer, skal den danske delegation finde inspiration til i det store nordamerikanske land.

Skal potentialet realiseres er det vigtigt, at regeringen spiller en aktiv rolle for at skabe de rette rammebetingelser for udvikling, infrastruktur, tværsektorielt samarbejde, m.m., ligesom det er helt afgørende at afdække potentielle risici i forbindelse med udrulning af CCUS, inden man gør det til en vigtig del af dansk klimapolitik.

“Danmark har brug for et indblik i teknologiernes status. Hvor langt er man i Canada, og hvilke udfordringer har man mødt. CCUS er udpeget som en hjørnesten i den danske klimapolitik, og det er derfor vigtigt at afdække risici og potentialer i forbindelse med udviklingen af disse teknologier, samt rammerne omkring dem”, siger analytiker i Klimarådets sekretariat Nis Bertelsen, som også deltager i turen.

ATV vil samle erfaringerne fra turen i en rapport, som spilles bredt ind i den offentlige debat om en dansk CCUS-strategi. Delegationens input vil desuden indgå på ATV’s Årsmøde den 11. maj, hvor klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard vil redegøre for regeringens tanker om – og planer for – teknologisk omstilling.

CITATER FRA DELEGATIONEN

”Den helt centrale opgave med udviklingen af CCS i Danmark er at skabe den fulde værdikæde i tide samt skabe rammerne for finansiering. For at sikre dette er det bl.a. afgørende, at vi sikrer de regulatoriske rammer for, at CCS kan udvikles i en dansk og europæisk kontekst. Jeg ser frem til at blive klogere på, hvordan Canada har løst regulatoriske barrierer, skabt de nødvendige rammer og sikret hurtig etablering af den nødvendige værdikæde.” – Katrine Thomsen, souschef, Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

”Jeg er interesseret i erfaringer, som Maersk kan bruge til at forstå, hvordan man bygger en effektiv infrastruktur til CCUS. Vi arbejder fokuseret med udviklingen af grønne brændstoffer, så Maersk kan blive CO2-neutral i 2040, og så transportsektoren kan blive fossilfri hurtigst muligt. Infrastruktur for brint og CO2 er en vigtig brik i denne udvikling.” – Jacob Hjerrild Zeuthen, Senior Future Fuels Manager, Maersk Energy Transition

”Ud over de oplagte udfordringer med at implementere og skalere anlæg og infrastruktur skal vi sikre os et balanceret fokus på CCS, så vi ikke stirrer os blinde på kortsigtede løsninger. Jeg er især optaget af DAC-teknologiens muligheder for at bidrage til negative emissioner, som ellers kun kan leveres gennem biologisk optag, og det har vi ikke tilstrækkeligt landareal til at realisere. Og så skal vi samtidig have bred folkelig accept og opbakning.” – Claus Beierprofessor i økosystemer og bæredygtighed, institutleder, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, Københavns Universitet

Danmark har brug for et indblik i teknologiernes status. Hvor langt er man i Canada, og hvilke udfordringer har man mødt? CCUS er udpeget som en hjørnesten i den danske klimapolitik, og det er derfor vigtigt at afdække risici og potentialer i forbindelse med udviklingen af disse teknologier, samt rammerne omkring dem.” – Nis Bertelsen, ph.d., analytiker, Klimarådets sekretariat

Den bredt sammensatte delegation er en pointe i sig selv, da hele økosystemet skal afspejles, og nye værdikæder opbygges, hvis Danmark skal lykkes med at udvikle CCUS-teknologier og den dertilhørende infrastruktur og offentlige rammelovgivning.” – Lia Leffland, akademidirektør i Akademiet for de Tekniske Videnskaber


Vil du vide mere?


Aktuelt

Alle nyheder
City Hall of Copenhagen and Dragespringvandet in Denmark
Nyhed

8. jun 2025

Danske vand-startups får international eksponering ved Tech Tour 2025 i København

ICN Annual Meeting Participants in Rio
Nyhed

4. jun 2025

Globale udfordringer, lokale løsninger: ICN’s årsmøde i Brasilien

Clean – the Danish national cluster for water and environmental technology – has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with the University of Chinese Academy of Sciences (UCAS). The agreement marks the beginning of a five-year strategic partnership to establish new innovation clusters in China, aimed at accelerating solutions within environment, climate, and green transformation.
Nyhed

27. maj 2025

Clean underskriver MoU med Kina om etablering af innovationsklynger

holdet bag p.r.e.s.i projektet samlet i Rio de Janerio
Nyhed

21. maj 2025

Når viden møder vilje: P.R.E.S.I-projektet tager endnu et vigtigt skridt mod industriel symbiose

Nyhed

14. maj 2025

Clean fortsætter som Danmarks nationale klynge for vand- og miljøteknologi

Clean er Core partner til LOOP Forum 2025
Nyhed

10. maj 2025

To dage i det cirkulære fællesskab

En samling køleskabe, vaskemaskiner, opvaskemaskiner og komfurer er adskilt. Enkeltdelene er vejet på Teknologisk Institut og skal nu have beregnet deres præcise klimaaftryk. Foto: Teknologisk Institut
Nyhed

10. apr 2025

Længere levetid for hvidevarer skal mindske ressourcespild

Nyhed

31. mar 2025

NxPAS: Innovativ CO₂-måling til CCUS-anlæg

Dekorativt billede af Minsk floden.
Nyhed

28. mar 2025

Innovation boostes med 11 mio. kr. til nye grønne projekter

Japan 2017 Plantwall LAR Rainwater
Nyhed

26. mar 2025

Nye muligheder for innovation og bæredygtighed

Frank Rosenbjerg fra All In On Green taler til G20 Social 2024
Case

21. mar 2025

All In On Green: Dansk miljøteknologi ekspanderer til Brasilien med støtte fra Clean

Nyhed

19. mar 2025

Fællesskab og konkurrence driver klimahandling på arbejdspladsen

person in white lab coat in a laboratory wooden board
Nyhed

3. mar 2025

Plast- og træaffald finder hjem i 3D-printede boliger

Special claw gripper working on metal scrapyard with old rusty pieces
Case

24. feb 2025

Solum: Sorteret byggeaffald optimeret med robotter

Two people standing in a conference room
Nyhed

19. feb 2025

Clean og Water Valley Denmark indgår strategisk samarbejdsaftale

Black wooden photo frame and plant on gray background
Case

17. feb 2025

Naturpladen: Regenerative akustikplader skaber bæredygtig fremtid

Nyt samarbejde med Green Hub Denmark styrker Cleans position i Nordjylland
Nyhed

13. feb 2025

Nyt samarbejde med Green Hub Denmark styrker Cleans position i Nordjylland

COP-workshop-januar-2025
Nyhed

12. feb 2025

Lokalt samarbejde for et renere hav

Case

10. feb 2025

Eseba: Upcycling af tekstiler til lamper

Case

5. feb 2025

Urban Tin Mining: Fremtidens genanvendelse af konservesdåser

A very old banyan tree with its beautiful spreading roots,
Nyhed

31. jan 2025

Årsrapport for globalt cleantech-samarbejde

Funding
Nyhed

17. jan 2025

Clean giver støtte til fem danske SMV’er til international ekspansion

Case

12. jan 2025

Fra sensorer til sundhed: forbindelsen mellem indeklima og sygefravær

Workshop in Copenhagen with ENDURANCE project
Nyhed

10. jan 2025

ENDURANCE: Fra værktøjer til praksis

Knowledge Bridge 2024 CO2
Case

7. jan 2025

Fleksibelt målesystem for CO2-fangstanlæg – Fra teori til test

ApexBrasil and Exame Celebrate P.R.E.S.I. at the Best of International Business 2024 Award in São Paulo
Nyhed

21. dec 2024

ApexBrasil og Exame Fejrer P.R.E.S.I. ved Best of International Business 2024 Award i Sao Paulo

Knowledge Bridge with KU, FRB and SmartBrønd-2024
Case

19. dec 2024

Smart Brønd: Unik teknologi har skabt større forståelse

Compostable coffee cup
Nyhed

16. dec 2024

Grounded Cups fremmer cirkulær produktion igennem Closing Loops