12. feb 2025
Lokalt samarbejde for et renere hav

Circular Ocean-bound Plastic (COP)-projektet har henover det seneste halve år afholdt stakeholder-workshops i vores tre pilotbyer. Her samlede vi lokale aktører inden for offentlige myndigheder,forskning, industrien, affaldshåndteringssektoren, havnemyndigheder,turistsektoren og NGO’er for at kortlægge forureningskilder og finde løsninger, der passer til hver bys unikke udfordringer.
Lokalt engagement i kampen mod havaffald
For at forstå og bekæmpe havforurening kræver det samarbejde på tværs af sektorer. Målet med workshopsene var at sikre, atlokale perspektiver blev inddrageti udviklingen af konkrete løsninger, der kan reducere plastforurening i den sydlige Østersø.
Hver workshop havde fokus på:
- Identificering af de største forureningskilder set fra de lokale aktørers perspektiv
- Brainstorming af konkrete tiltag, der kan reducere de største plastforureningskilder
- Prioritering og skitsering af fremtidige løsninger for at sikre implementering
Ved hver workshop præsenterede COP-projektets partnere de foreløbige resultater fra vores affaldsmonitorering i de forskellige byer, hvorefter deltagerne analyserede de 10-20 mest almindelige affaldstyper fra de undersøgte områder (floder/udløb). Denne viden dannede grundlag for en målrettet diskussion om løsninger.
COP-projektethar afholdt workshops i tre pilotbyer:
- Rostock, Tyskland – september 2024 – afholdt af Leibniz Institute forBaltic Sea Research Warnemünde (IOW)
- Gdańsk, Polen –november 2024 – afholdt af Gdańsk Water Foundation & University of Gdańsk
- Aarhus, Danmark – januar 2025 – afholdt af Clean i samarbejde med Ocean Plastic Forum & Plast Center Danmark
Fællesudfordringer: Affaldets oprindelse og mønstre
På trods af lokale forskelle dukkede en tydelig tendens op på tværs af alle tre byer – rekreation og turisme er blandt de største kilder til havaffald. I Aarhus afspejler affaldet byens travle liv omkring åen, hvor engangsplastikkopper, papirposer og madbakker var blandt de mest fundne genstande. Faktisk blev der alene i 2024 indsamlet 5.516 engangsplastikkopper fra Aarhus Å. I Gdańsk var det især drikkevare emballage som plastikflasker, dåser og glasflasker, mens affaldet i Rostock i høj grad bestod af cigaretskodder og plastemballage fra tobaksprodukter.
Kortlægningen af affaldskilder viste også lokale forskelle:
- Rekreation og turisme var den største kilde til affald i alle tre pilotbyer, hvor deltagerne vurderede det stod for 30-39 % af det indsamlede affald.
- Affaldshåndtering – overfyldte skraldespande og ineffektive indsamlingssystemer – var desuden en betydelig udfordring i Aarhus og Rostock.
- Marinaer og industri spillede en større rolle i Gdańsk, hvilket afspejler byens havneaktiviteter og erhvervsliv
Foreslåede løsninger: Fra lokale initiativer til systemændringer
Med udgangspunkt i Disney-metoden, hvor alle idéer er mulige og intet er urealistisk, brainstormede deltagerne en masse gode idéer. Disse idéer skulle herefter placeres efter virkning og indsats/ressourcer, hvorefter hver
gruppe udvalgte én løsning at fokusere på. Løsningsforslagene var bl.a.:
- Bedre affaldshåndtering – f.eks. storm- og mågesikrede skraldespande for at undgå, at affaldet spreder sig.
- Regulering af engangsplast – f.eks. højere pant på kopper og flasker eller endda et forbud mod engangskopper i nattelivet.
- Belønning for ansvarlig adfærd – incitamenter til virksomheder og borgere, der aktivt reducerer plastikaffald.
- Oplysningskampagner – fx en “Medbring din egen (grimme) kop”-kampagne for at få folk til at skippe engangskrus og medbringe sit eget krus i stedet.
- Politisk påvirkning – opstramning af lovgivning både lokalt og nationalt, samt behov for EU-regulering, der standardiserer materialer og reducerer unødvendig plastikproduktion.
Nogle løsningerne blev identificeret som lavthængende frugter, der er nemmere at implementere på kort sigt, mens andre kræver politisk arbejde, ressourcer og langsigtet engagement på både lokalt, nationalt og EU-niveau.
Hvad sker der nu?
Resultaterne fra workshopsene vil blive en central del af COP-projektets analyse og den endelige handlingsplan for at mindske plastforurening i Østersøen. Ved at kombinere data og lokal viden udvikler vi praktiske og skalerbare løsninger, der kan tackle problemet ved kilden.
Tak til partnere og deltagere
En stor tak til alle, der deltog ved disse workshops – jeres indsigt og engagement er afgørende for at skabe reelle forandringer!
En særlig tak til virksomheden All In On Green, der deltog i workshoppen i Aarhus og efterfølgende inviterede alle deltagere til en demonstration af deres innovative SeaProtectorOne-system, som indsamler alt det affald, vi i COP-projektet analyserer på.
Workshoppene var medfinansieret af Interreg South Baltic projketet Circular Ocean-bound Plastic.
Vil du vide mere?
-
Kasper Gregersen
Kommunikationskonsulent
Tel +45 50 78 59 68
kgg@cleancluster.dk
Linkedin