25. nov 2024

Intenst udviklingsforløb på tværs af værdikæder og fagligheder

Intenst udviklingsforløb på tværs af værdikæder og fagligheder

Den 11. og 12. november 2024 blev BlueGreen Innovation Challenge (BIC) afholdt hos VIA University College i Horsens, hvor over 60 deltagere, fordelt på 7 teams, arbejdede med at udvikle innovative løsninger på en række aktuelle udfordringer inden for vand, klimatilpasning og bæredygtighed.

Hvert team bestod af både problemejere, repræsentanter fra værdikæden samt relevante fageksperter og udvalgte studerende. Med deltagelse af ca. 35 virksomheder, forsyningsselskaber og offentlige organisationer, herunder både etablerede aktører og startups, blev hackathonet en unik platform for intensivt samarbejde og videndeling. Løsningerne blev pitchet foran en skarp jury og ligeledes blev kimen lagt til videre samarbejde og networking i forlængelse af de to dage.

Alle vinder, når bæredygtigheden vinder

Efter to spændende dage blev tre grupper kåret som vindere for deres præstationer indenfor tre kategorier:

’Best Pitch’
Teamet præsenterede en løsning til at optimere vandforvaltningen i byområder, som både forbedrer vandkvaliteten og reducerer ressourceforbruget. De arbejdede med at genbruge spildevand fra beboelsesejendomme ved at filtrere det og udnytte det til eksempelvis vanding og toiletskyl for at spare på drikkevandsressourcerne. Projektet tager også højde for oversvømmelser og inddrager et system til at håndtere fluktuerende mængder regnvand.

Vinderne blev anerkendt for deres klare og faktabaserede pitch. Juryen fremhævede, at de effektivt formidlede en præcis problemstilling og præsenterede konkrete fakta. Som juryen sagde:

It’s very important to have a clear problem statement, and we think they were the ones who brought strong facts to the table.

’Best Idea’
Temaet arbejde på at genanvende spildevand i landbrugssektoren, som kan optimere vandforbruget i produktionen. Projektet fokuserer på at filtrere og kontrollere vandkvaliteten gennem sensorer og innovative teknologier. Derudover involverer det brugen af robotter til at kortlægge drænrør på marker, så man kan optimere vandafledningen og opbevare vand under jorden til brug om vinteren.
Juryen fremhævede, at de præsenterede en idé, der ikke kun gav mening, men også inkluderede data, som kunne hjælpe med at undgå konflikter. Juryen sagde:

Who could inspire us? There was one team who made an extra effort, they came up with data that can make people not point fingers at each other.

’Best Cooperation’
Teamet byggede på et samarbejde mellem flere aktører i værdikæden og arbejdede på at udvikle en integreret løsning til klimatilpasning i landbruget og vandforvaltning. Projektet involverer behandlet spildevand, der kan bruges i stedet for ferskvand, og et netværk af aktører, der arbejder tæt sammen om at sikre lokal vandforsyning og genbrug af vandressourcer. Samarbejdet mellem landmænd, lokale myndigheder og industrielle aktører sigter mod at reducere omkostningerne og skabe bæredygtige løsninger for vandforvaltning i landbrugssektoren.

Juryen lagde vægt på teamets stærke samarbejde og konstante bidrage til at hjælpe hinanden og skabe en stærk team-ånd. Der blev også lagt vægt på deres internationale perspektiv, da de ikke kun tænkte lokalt, men også udforskede muligheder uden for de nationale grænser. Juryen sagde:

You have worked efficient and strongly together. And our choice was also a group with an international scope.

Ud over de tre vindere, viste de øvrige pitches ligeledes stærke koncepter og idéer samt kreative og innovative løsninger. Alle teams præsenterede nytænkende idéer, der spændte fra digitale platforme, som brugte IoT-sensorer til at overvåge og optimere vandforbruget i både landbrug og industri, til løsninger, der opsamlede og genbrugte regnvand i storbyer. Flere teams fokuserede på bæredygtighed og ressourcebesparelser, herunder metoder til at genanvende spildevand i industrielle processer samt systemer til at forbedre vandforvaltning i både urbane og rurale områder.

Se videoen for et indblik i eventets højdepunkter og de løsninger, der blev udviklet under hackathonet.

Samarbejde skaber resultater

BlueGreen Innovation Challenge 2024 hackathonet blev organiseret i samarbejde mellem Clean, VIA University College, Region Midtjylland og Insero, og er medfinansieret af Den Europæiske Union og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

Hackathonet samlede aktører fra hele værdikæden for at fremme samarbejde og innovation. Med deltagelse af virksomheder, eksperter og studerende, blev der skabt en unik platform for netværk og videndeling, der rakte langt ud over de to dage.

’Thank you’

Vi vil gerne takke alle deltagere, arrangører og partnere for at gøre dette hackathon til en stor succes. De innovative idéer og løsninger, der blev præsenteret, bringer os et skridt nærmere en mere bæredygtig fremtid.

Vi ser allerede frem til næste års udfordring! Følg os på LinkedIn og tilmeld dig vores nyhedsbrev for at få besked, når tilmeldingen til BIC2025 åbner.

All that was involved with BlueGreen Innovation Challenge 2024


Vil du vide mere?


Aktuelt

Alle nyheder
G20 Social 2024
Nyhed

26. nov 2024

Rootzone og partnere skaber en grønnere fremtid i Brasilien

Case

22. nov 2024

Samarbejde skaber naturlig plantebeskyttelse

Case

11. nov 2024

THE UPCYCL: Industri-symbiose afslører store miljøgevinster ved upcycling

Nyhed

8. nov 2024

Clean: Selvledelse og samarbejde

lima- og Energiminister Lars Aagaard til Dansk Pyrolyse- og Biokulforum 2024
Nyhed

1. nov 2024

Danmarks førende pyrolyse-aktører samlet om brandvarm dagsorden

BlueGreen Innovation Challenge hackathon i Horsens
Nyhed

10. okt 2024

Fremtidens bæredygtige løsninger: BlueGreen Innovation Challenge 2024

Nyhed

8. okt 2024

Clean styrker virksomheder til at gå internationalt omkring Østersøen

Visibuilt-teamet samlet_2024
Case

8. okt 2024

Visibuilt: Bæredygtig asfalt på vej

Nyhed

5. sep 2024

Water Valley Innovation Lab åbner dørene

© Destination Trekantområdet Foto: Anette Sofia Svejstrup
Case

22. aug 2024

Forundersøgelse af Kraftcentrum Grindsted – Elektrolytisk vandrensning

Case

19. jun 2024

Solum: Robotsortering giver op til 90 % rene affaldsfraktioner til genanvendelse

Nyhed

7. jun 2024

Strammere lovgivning mod PFAS åbner nye innovationsmuligheder