7. jan 2025
Fleksibelt målesystem for CO2-fangstanlæg – Fra teori til test
CCUS er det nye sort inden for luftbranchen. Der planlægges at opstille flere carbon capture (CC) anlæg i Danmark på energiproducerende anlæg. Dog er måden at bestemme emissioner omkostningstung, og derfor har Olicem og 12plus30 sammen med FORCE Technology undersøgt muligheden for et mere fleksibelt målesystem.
CCUS eller Carbon Capture Utilization and Storage, er én metode til at opfange CO2 og lagre den og potentielt genanvende det til andre formål. Fælles for de CC-anlæg vi har i Danmark, og som skal opstilles er, at de skal dokumentere deres emissioner som angivet i deres miljøtilladelser. I dag skal man principielt måle emissionerne både før og efter ens CO2-fangstanlæg, hvilket fordyre etableringen.
Olicem og 12plus30 gik sammen med FORCE Technology ind i et videnbroprojekt for at videreudvikle et rapporteringssystem på baggrund af en mere fleksible placering af målesystemerne. Test og måling foregik på Amager Ressourcecenter (ARC), som er en af de større affaldsselskaber i Danmark.
Lovende resultater på ukendt grund
Projektet ville efterprøve en teoretisk beregningsmetode til at omregne målinger foretaget efter en CC-anlæg. Her ville partnergruppen også teste en metode til at bestemme vandindholdet i røggassen efter CO2 fangst. Resultaterne viste en tilfredsstillende sammenligning mellem de målte og teoretiske koncentrationer, hvilket giver mulighed for flere test, der potentielt kan reducere udgifterne til installation af AMS (Automatiserede Måling Systemer) på anlæg.
Vi er superglade for midlerne, for de kan være med til at efterbevise teori i praksis, hvilket er essentielt når man bevæger sig ind på ukendt grund som CO2 fangst i fuld skala – Troels Skov Moestrup, CCO, Olicem A/S
Videnbroprojektets resultater kan gøre CCUS-eventyret nemmere at komme på for anlæg og derved minimere CO2-udslippet i Danmark. Resultaterne vil blive lagt frem for Referencelaboratoriet for Emissioner til Luft samt til Miljøstyrelsen så de kan danne baggrund for eventuelle justeringer af vejledninger ved opstilling af anlæg.
Der planlægges og opstilles i disse år flere carbon capture (CC) anlæg på danske energiproducerende anlæg. Fælles for dem alle, er dokumentationskrav for emissioner som angivet i de respektive miljøtilladelser.
Videnbroprojektet var medfinansieret af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen.
Vil du vide mere?
-
Kasper Havemann
Projektleder
Tel +45 26 81 91 92
kah@cleancluster.dk
Linkedin