26. mar 2025
Nye muligheder for innovation og bæredygtighed

Siden 2020 har et væld af danske virksomheder og forskningsmiljøer arbejdet tæt sammen om at styrke innovationen. Gennem videnbroprojekter har mere end 120 virksomheder været en del af et forløb, der har bidraget til at udvide viden og skabe bæredygtige løsninger.
Videnbroprojekterne har spillet en central rolle i at bygge bro mellem forskning og erhvervsliv, og de har sat skub i udviklingen af løsninger, der kan hjælpe danske vand- og miljøvirksomheder med at øge deres innovationskraft. Med støtte fra Clean har over 40 projekter fået mulighed for at udvikle løsninger, der har potentiale til at ændre markederne og fremme den grønne omstilling.
Videnbroprojekterne afsluttes med bemærkelsesværdige resultater
Lodret vandhåndtering i trange byrum
Et af de afsluttede projekter fokuserede på lokal afledning af regnvand (LAR) i højden. En løsning, der er særligt velegnet til byområder, hvor pladsen er begrænset. Løsningen fylder kun vertikalt, hvilket gør den ideel til at blive integreret i eksisterende bystruktur uden større gravearbejde. I samarbejde med Københavns Universitet har virksomhederne FShore og Pilebyg testet og evalueret den lodrette LAR-løsning. Resultaterne har øget forståelsen af dens potentiale som en effektiv metode til klimatilpasning.
Grønlandsk stenmel kan binde CO2
Et andet projekt, der også involverede Københavns Universitet, undersøgte mulighederne for at bruge grønlandsk stenmel (GRF) til at forbedre jordens kvalitet og samtidig binde CO2. Stenmelet har potentiale til både at øge fødevareproduktionen og modvirke klimaforandringerne. Projektet har testet forskellige typer af stenmel og fundet, at en mudret tilstand giver den bedste effekt på markerne.
Biobaserede vægge kan genbruge gamle industribygninger
I flere byer står store, ubrugte industribygninger tomme. En af løsningerne på at optimere brugen af disse bygninger er biobaserede vægge, der kan installeres i eksisterende strukturer. Virksomheden Grobund har arbejdet sammen med DBI (Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut) for at teste deres brandmodstand. De første resultater viser lovende udsigter for fremtidige ombygninger.
3D-printede boliger og brandsikkerhed
WOHN, en virksomhed, der arbejder med at 3D-printe boliger af plast og træaffald, har sammen med Noignis og DBI testet brandsikkerheden af deres printede materialer. Testene har givet værdifuld indsigt, som kan hjælpe WOHN med at øge sikkerheden i deres 3D-printede boliger.
Bedre luftkvalitet med nudging
Virksomheden Birdie har udviklet en CO2-måler, der ligner en fugl, som “falder om”, når CO2-niveauerne i et lokale bliver for høje. Sammen med Teknologisk Institut har Birdie undersøgt, hvordan deres løsning kan få folk til at lufte ud via nudging. Resultaterne viser, at løsningen har reduceret den tid, hvor luftkvaliteten var for dårlig, med 5-10 %.
Før har vi brugt en kalendermeddelelse til at holde styr på udluftningen, men det har vidroppet nu, for Birdie er en bedre påmindelse, som vi ikke glemmer igen – Dansk Vegetar Forening
Måling af PFAS i vand
Startup-virksomheden Watercare Guard har udviklet en mobil og kompakt enhed, der kan måle PFAS i vand i realtid. Ved hjælp og midler fra videnbroprojektet har de fået valideret deres målesystem i samarbejde med Syddansk Universitet, hvilket har styrket deres prototypeudvikling.
Et stærkere samarbejde mellem forskning og erhvervsliv
Videnbroprojekterne har vist sig at være et afgørende skridt i retning af at styrke samarbejdet mellem forskning og industri. Med en støtte på 11 millioner kroner fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsen har forskere og virksomheder mulighed for at arbejde tættere sammen. Michael Johansen, udviklingschef hos Clean, understreger betydningen af tæt samarbejde:
Når forskning og erhvervsliv arbejder tæt sammen, opstår der ofte idéer og løsninger, der kan skabe værdi for begge parter. Videnbro-initiativet er et fremragende eksempel på, hvordan vi kan fremme innovation og bæredygtighed – Michael Johansen, Clean
Fremtiden ser lovende ud for både virksomheder og forskere, som arbejder på at finde løsninger til de store udfordringer. Videnbroprojekterne er kun et skridt på vejen, men de viser, hvordan samarbejde på tværs af sektorer kan føre til konkrete resultater.
Videnbroprojekterne var medfinansieret af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen.